Vasile Borza Hobby pescuitul la muscă
Login
Caută
>
Cuprins
>
3. Undița pentru pescuitul la muscă
Display language
Acasă
Prefață
Cuprins
1. Să observăm apa
2. Ce sunt muștele artificiale
3. Undița pentru pescuitul la muscă
4. Noduri
5. Echipamentul pescarului la musca artificială și accesorii
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
7. Strategia de pescuit la musca artificială
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
9. Trusa de unelte a muscarului
10. Materiale utilizate pentru legarea muștelor artificiale
11. Să deprindem legarea componentelor unei muște
12. Să legăm muște
13. Pescuitul cu nimfe
14. Pescuitul din barca la musca artificială
15. Concursul de pescuit la muscă artificială
16. Reglementări privind pescuitul sportiv
17. Dicționar de termeni preluați din limba engleză
18. Despre autor
19. Bibliografie
3. Undița pentru pescuitul la muscă
3.1. Rolul undiței
Reiau aici definiția termenului de ”prezentare” a muștei, care se referă la modul în care pescarul face ca musca artificială să apară și apoi să dispară în zona peștelui, pentru a determina atacul acestuia.
Rolul undiței de pescuit la muscă, este acela de a prezenta la locul dorit, imitația unei vietăți cu care peștele se hrănește. Ajunsă la poziția dorită față de pește, imitația trebuie să continue să se miște întocmai situațiilor din realitate, în care peștele este obișnuit să se hrănească.
3.2. Elementele undiței și rolul acestora în pescuitul la muscă
Voi prezenta începând cu figurile următoare, undița de pescuit în ansamblu, iar în capitolele următoare voi intra mai amănunțit în detalii.
3.2. Elementele undiței și un detaliu pentru prezentarea firului conic. Fig. 1, 2.
În figura 1 sunt prezentate principalele elemente ale undiței:
a) Musca artificială care este legată pe cârligul de muscă, (de regulă) un cârlig cu ochet;
b) Înaintașul sau forfacul, (tippet în lb.en.) transparent, face legătura între ochetul cârligului și lider (aprox. 40-60cm). Înaintașul poate să lipsească (nu apare în figura 1). Aici se poate folosi firul monofilament de fluorocarbon, însă calitățile mecanice ale acestuia trebuie comparate în prealabil cu cele ale unui fir monofilament de calitate având același diametru;
c) Firul transparent cunoscut și cu denumirea de lider (leader în lb.en.), face legătura între înaintaș și șnurul pentru muscărit (aprox. 2.70m). Acesta poate fi un fir conic sau un fir monofilament transparent comun, cilindric. Pentru un lider conic, (specific la conectarea muștelor uscate), capătul legat la șnurul de pescuit la muscă este mai gros, iar capătul legat la înaintaș este mai subțire, acest detaliu este vizibil în figura 2. Raportul dintre diametrele capetelor, caracterizează factorul de conicitate: 7x, 5x 3x, 2x, etc. Personal utilizez o simulare a firului conic formată din 5 sau 6 secțiuni de lungimi diferite, legate succesiv cu nodul pe care l-am creat. Voi prezenta detaliile într-unul din capitolele următoare.
d) Șnurul pentru pescuit la muscă (denumit și linie), face legătura între lider și mulinetă (aprox. 30m). Este gros în diametru, relativ greu, având de regulă o culoare deschisă (alb, verde. galben) pentru șnururile plutitoare sau închisă (negru, maro) pentru cele scufundătoare. Dacă există firul backing, șnurul pentru pescuit face legătura între lider și backing, altfel se leagă direct la mulinetă.
e) Firul backing (sau runing line), face legătura între șnurul pentru pescuit și mulinetă. Este un fir prelungitor care alunecă ușor pe inelele undiței, utilizat îndeosebi la pescuitul cu șnururi foarte grele în prelungirea acestora, pentru azvârlirea muștelor la distanțe mari sau foarte mari, de regulă cu bețe care se manipulează cu două mâini.
f) Mulineta trebuie să fie foarte ușoară și de dimensiune potrivită ca să preia în întregime lungimea firului backing și a șnurului de pescuit. Tamburul mulinetei este detașabil, iar asupra acestuia acționează un ambreiaj reglabil care frânează rotirea tamburului în sensul de scoatere a șnurului de pe tambur.
g) Bățul de pescuit la muscă are o elasticitate deosebită având de regulă o acțiune de mijloc (parabolica), cu inele fixate cât mai aproape...(
Continuarea o veți putea citi în carte....
)
Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul