Vasile Borza Hobby pescuitul la muscă
Login
Caută
>
Cuprins
>
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
Display language
Acasă
Prefață
Cuprins
1. Să observăm apa
2. Ce sunt muștele artificiale
3. Undița pentru pescuitul la muscă
4. Noduri
5. Echipamentul pescarului la musca artificială și accesorii
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
7. Strategia de pescuit la musca artificială
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
9. Trusa de unelte a muscarului
10. Materiale utilizate pentru legarea muștelor artificiale
11. Să deprindem legarea componentelor unei muște
12. Să legăm muște
13. Pescuitul cu nimfe
14. Pescuitul din barca la musca artificială
15. Concursul de pescuit la muscă artificială
16. Reglementări privind pescuitul sportiv
17. Dicționar de termeni preluați din limba engleză
18. Despre autor
19. Bibliografie
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
Ca orice orice altă activitate umană, fie că este recreativă sau nu, pescuitul poate să devină periculos datorită unor elemente de risc. Recomand ca acest capitol să fie citit cu mare atenție pentru a reține riscurile și a le evalua permanent la luarea deciziilor proprii pe durata pescuitului.
8.1. Elemente de risc privind pescuitul la muscă pe râu
Pescuitul la muscă pe râu, poate fi periculos din multe motive pe care le-am abordat din perspectiva riscurilor pentru pescar, iar aceste riscuri pot fi clasificate ca fiind de ordin subiectiv sau obiectiv.
8.1.1. Elemente de risc subiective privind pescuitul la muscă pe râu
În această categorie de risc se încadrează orice factor care poate afecta echilibrul și așa precar al pescarului intrat în apă, cum sunt alcoolul, sau unele medicamente. Prin natura dinamică a pescuitului la muscă, parcurgi distanțe lungi într-o solitudine deplină. De cele mai multe ori, nu are cine să te vadă sau să te ajute în apropiere.
Anumite afecțiuni medicale cum sunt cele legate de bolile de inimă nu sunt compatibile cu efortul fizic necesar pescuitului la musca artificiala la pescuitul pe rău dar și din barcă. Trebuie optat pentru un alt tip de pescuit în acest caz.
Nepurtarea pălăriei și neutilizarea permanentă a cremelor de protecție, pot constitui factori de risc. Chiar într-o zi de vară cu cer acoperit, radiația solară în apropierea apei este foarte, foarte puternică. Obligatoriu orice partidă de pescuit trebuie să fie făcută cu echipamentul adecvat și trebuie acoperite cu creme de protecție toate suprafețele pielii neprotejate cu echipament: față, urechi, încheieturi, mâini.
Un factor de risc îl reprezintă neconsultarea prognozei meteo pentru zona respectivă. Fenomenele meteorologice extreme, cum sunt descărcările electrice sau viiturile, sunt elemente de risc major pe timp de furtună. Nu trebuie să se continue pescuitul într-o astfel de situație, se va căuta un loc sigur, dar nu sub un arbore și apoi se va lua drumul către casă.
Lipsa de semnalului telefonic și abandonarea acestui mijloc de comunicație important poate constituie un risc. La fața locului sunt utile mai multe telefoane (sau mai multe cartele) pentru mai mulți furnizori de servicii de telefonie. Trebuie căutat furnizorul de telefonie care are semnal și foarte probabil că acesta poate fi găsit.
8.1.2. Elemente de risc obiective privind securitatea personală la pescuitul pe râu
În primul rând un pericol ridicat îl reprezintă liniile electrice aeriene de înaltă tensiune care traversează râul și care de regula, chiar deasupra firului apei, fac o burtă poziționată foarte aproape de nivelul apei. Nu se va pescui sub burta liniei de înaltă tensiune.
Traversarea apei pe podurile de cale ferată electrificată este extrem, extrem de periculoasă, și aici o singură clipă de neatenție poate fi fatală. Bățul din fibră de carbon este un bun conducător de electricitate. Dacă este necesar să se facă o traversare pe un pod cu linie feroviară electrificată (așa cum sunt majoritatea), atunci este absolut obligatoriu ca undița să fie strânsă în segmente care să nu depășească 1-1.5 m și apoi să fie făcută traversarea.
O porțiune de râu necunoscută sau o zonă cu un curent rapid, trebuie pipăită cu ajutorul unui punct de sprijin suplimentar cum este un baston sau o creangă de lungimea potrivită. Nu puține sunt situațiile în care un rău cu adâncime medie de jumătate de metru poate să ascundă o groapă cu adâncimea de 1,5 – 2 m din care s-a scos cel puțin o basculă de balast sau în spatele unei buturugi căzută de pe mal, apa forțată să intre pe dedesubt a săpat o groapă adâncă.
Zonele cu nămol din albia râului pot constituie capcane din care cu cizmele șold este foarte greu de ieșit dacă ambele cizme au devenit captive, cu atât mai mult dacă a intrat și apă în ele. Recomand parcurgerea prealabilă a oricărui râu necunoscut cu salopeta indiferent de disconfortul termic creat. Abia după o cunoaștere temeinică a porțiunii de râu, se vor utiliza cizmele șold.
Porțiunile de râu care provin dintr-un baraj pot avea variații importante ale nivelului apei, iar în unele locuri unde vadul apei este mai îngust, nivelul apei poate crește și cu 1 m. Pe un astfel de rău, parcurgerea prin apă a cursului poate fi făcută numai de către un adult, iar acesta trebuie să aibă în minte tot timpul un plan de ieșire din apă, dacă este surprins de creșterea neașteptată a nivelului apei care se produce în câteva minute. Este necesară o pregătire psihologică prealabilă pentru a face față unei astfel de situații. Pe o astfel de porțiune de râu se va utiliza salopeta și nu cizmele șod.
8.2. Elemente de risc privind securitatea personală la pescuitul din barcă
Radiația solară pe lac poate produce arsuri și efecte grave asupra pielii. Intensitatea radiației solare este aproape dublată pe barcă de faptul că în afară de radiația directă, există și componenta reflectată de oglinda apei. Protejarea pielii trebuie realizată prin utilizarea unui echipament care să acopere toate părțile corpului (
Continuarea o veți putea citi în carte....
)
Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul