Vasile Borza Hobby pescuitul la muscă
Login
Caută
>
Cuprins
>
2. Ce sunt muștele artificiale
Display language
Acasă
Prefață
Cuprins
1. Să observăm apa
2. Ce sunt muștele artificiale
3. Undița pentru pescuitul la muscă
4. Noduri
5. Echipamentul pescarului la musca artificială și accesorii
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
7. Strategia de pescuit la musca artificială
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
9. Trusa de unelte a muscarului
10. Materiale utilizate pentru legarea muștelor artificiale
11. Să deprindem legarea componentelor unei muște
12. Să legăm muște
13. Pescuitul cu nimfe
14. Pescuitul din barca la musca artificială
15. Concursul de pescuit la muscă artificială
16. Reglementări privind pescuitul sportiv
17. Dicționar de termeni preluați din limba engleză
18. Despre autor
19. Bibliografie
2. Ce sunt muștele artificiale
2.1. Câteva definiții
Musca artificială este o imitație iscusită a unei vietăți vulnerabile, aflată într-un anumit stadiu de dezvoltare, care ajunsă ca din întâmplare în zona de hrănire a peștelui, poate declanșa atacul acestuia.
Azvârlirea muștei la poziția dorită, simulând un comportament natural al acesteia în ansamblu, constituie ”Prezentarea muștei”. Întregul proces are ca obiectiv apariția și dispariția naturală a muștei în zona peștelui, pentru a determina atacul acestuia.
Prin urmare, dacă musca potrivită momentului din zi, este prezentată corespunzător pe o apă limpede, este foarte probabil ca să declanșeze atacul peștelui în căutare de hrană.
2.2. Clasificarea muștelor artificiale
Prin construcție, imitațiile formelor de viața, ca să poată fi aruncate la distanță cu ajutorul undiței, trebuie să fie ușoare, cu o formă aerodinamică. Plecând de la stadiile de evoluție a insectelor în apă (prezentate într-un capitol anterior), putem avea muște uscate și muște scufundate.
2.2.1. Muștele uscate
Muștele uscate sunt considerate acela care plutesc în filmul apei, respectiv la suprafața apei, sau imediat sub suprafața. Sunt imitații foarte ușoare, la care cel puțin o parte, se află deasupra sau în filmul apei.
Muștele uscate sunt legate pe cârlige cu tijă subțire, pentru o mai bună flotabilitate și trebuie luate măsuri să nu rețină apa. Trebuie scuturate bine, pot fi unse cu vaselină transparentă sau găsite alte soluții pentru a pluti sau pentru a elimina apa în exces.
2.2.2. Muștele scufundate
Muștele scufundate pot fi:
- muștele ude care imita insecta moartă, târâtă în curent;
- cele care imita insecte vii în stadiul de nimfă și denumite generic nimfe (în mitologia greacă, zeiță născută din spuma mării);
- muște care imită alte vietăți vii din apă, cum sunt streamerele care imită peștișori, sau imitații de broscuțe sau crabi, etc.
Muștele scufundate sunt legate de regulă pe cârlige cu tija mai groasă și pentru a deveni mai grele, pot avea uneori în componență elemente metalice (bile, sârmă), sau pot fi lestate pe firul înaintaș cu plumbi.
2.3. Părțile componente ale unei muște artificiale
Recomand crearea propriei colecții de imagini și al propriului insectar pentru a avea mereu în apropiere o reprezentare reală a insectelor care ne interesează (figura 1,2). Totuși la pupa din figura 2 de mai de mai jos, menținută în insectar mulți ani, îi lipsesc picioarele și are o culoare mai deschisă acum față de momentul când se mișca foarte rapid prin brădișul din malul lacului.
2.3. Părțile componente ale unei muște artificiale. Fig. 1, 2.
Gulerul muștei realizat dintr-o pană naturală bobinată pe tija cârligului, poartă denumirea provenită din limba engleză hackle (guler). În figura 3 de mai jos, este prezentată o muscă uscată fără hackle, cu aripi și picioare realizate din mănunchiuri de fibre din poliester, un material producție proprie, pe care am să-l prezint într-un capitol separat. (
Continuarea o veți putea citi în carte....
)
Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul