Vasile Borza Hobby pescuitul la muscă
Login
Caută
>
Cuprins
>
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
Display language
Acasă
Prefață
Cuprins
1. Să observăm apa
2. Ce sunt muștele artificiale
3. Undița pentru pescuitul la muscă
4. Noduri
5. Echipamentul pescarului la musca artificială și accesorii
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
7. Strategia de pescuit la musca artificială
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
9. Trusa de unelte a muscarului
10. Materiale utilizate pentru legarea muștelor artificiale
11. Să deprindem legarea componentelor unei muște
12. Să legăm muște
13. Pescuitul cu nimfe
14. Pescuitul din barca la musca artificială
15. Concursul de pescuit la muscă artificială
16. Reglementări privind pescuitul sportiv
17. Dicționar de termeni preluați din limba engleză
18. Despre autor
19. Bibliografie
6. Elemente de bază ale pescuitului la musca artificială
6.1. Primele antrenamente pentru un începător
Ca toate începuturile, primii pași în pescuitul la muscă sunt cel mai greu de făcut. Recomand citirea cu atenție în prealabil a capitolelor acestei cărți și dacă există un club de pescuit sau un prieten pescar cu experiență, atunci prima ieșire să fie făcută în prezența unui cunoscător. Pentru mine s-a întâmplat să o fac prima dată fiind și în barcă, iar acea primă experiență total nereușită, m-a marcat.
6.1.1. Alegerea locului pentru tragerea șnurului pe deasupra capului
Pentru a reușii azvârlirea șnurului la distanta, un începător trebuie să învețe să tragă șnurul pe deasupra capului. Cu ajutorul vârfului bățului undiței, șnurul va fi tras spre spate, tragere denumită backcast, urmată de tragerea în față a șnurului denumită forward cast. Detalii amănunțite și terminologia specifică, vor fi prezentate în capitolul următor: Scheme de azvârlire a muștei la distanță.
Recomand cu tărie, ca primele antrenamente ale unui începător, pentru a învăța azvârlirea muștei artificiale, respectiv tragerea șnurului, să fie făcute într-o zi fără vânt puternic. Locul va fi ales pe un râu, într-o zona cu curentul apei moderat și apă mică, fără vegetație pe margini și fără linii de curent electric în apropiere. Se va utiliza o undiță, fără cârlig legat. Undița cu care începem antrenamentele este obligatoriu să fie bine echilibrată, respectiv clasa bățului undiței sa corespundă clasei șnurului (recomandăm clasa 4), la fel și pentru clasa mulinetei.
6.1.2. Asamblarea elementelor undiței
Primul pas îl reprezintă asamblarea segmentelor bățului, urmată de fixarea mulinetei pe mânerul bățului.
6.1.2. Asamblarea elementelor undiței. Fig. 1, 2.
Pentru a scurta durata pregătirii undiței, prin inelele bățului, va fi trecut șnurul, nu firul conic (liderul), în figura 1. În figura 2 este prezentată prinderea de către a doi pescari a bățului pentru a rezolva situația nedorită în care doua segmente ale bățului s-au înțepenit [Bibliografie 1].
6.1.3. Prinderea bățului
Pentru prinderea bățului și a șnurului cu o singură mână, pot fi două variante.
6.1.3. Prinderea bățului și a șnurului cu o singură mână. Fig. 1, 2.
În figura 1 șnurul este blocat prin apăsarea pe mâner, iar în figura 2 șnurul este blocat între arătător și mijlociu odată cu strângerea mâinii pe mâner. Consider prinderea din figura 2 mai potrivită, pentru că mânerul este permanent fixat între degetul mare și arătător, față de situația din figura 1, în care eliberarea șnurului (situație frecventă), poate lăsa pentru moment, mânerul fără o prindere fermă.
6.1.4. Primele trageri ale șnurului
Pentru primele antrenamente, mâna liberă (care nu ține bățul) nu va fi implicată, decât pentru a derula șnur de pe mulinetă, care va fi lăsat de apă, sau pentru a bobina șnurul înapoi pe mulinetă. Scopul acestor antrenamente este acela de a azvârli musca pe deasupra capului, prin trageri ale șnurului în spatele și spre fața pescarului.
Voi face în continuare o paralelă, între mersul pe bicicletă și deprinderea de a azvârli musca artificială. Cei mai mulți dintre noi știm, că pentru a merge cu bicicleta este necesar să avem o anumită viteză minimă, de la care echilibrul poate fi menținut. Dacă la bicicletă, elementul cheie îl reprezintă viteza minimă a bicicletei, pentru deprinderea azvârlirii muștei artificiale, elementul cheie îl reprezintă lungimea șnurului, care trebuie să fie pentru început de cel puțin 4 - 5 m și foarte important, șnurul trebuie să fie întins în fața pescarului. Acesta este motivul pentru care primele antrenamente sunt mult mai eficiente dacă sunt realizate în albia râului, unde râul va face un serviciu esențial, și anume va întinde șnurul pe suprafața apei.
6.1.4. Tragerea șnurului pe deasupra capului. Fig. 1, 2 .
Pentru început (
Continuarea o veți putea citi în carte....
)
Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul