Vasile Borza Hobby pescuitul la muscă
Login
Caută
>
Cuprins
>
13. Pescuitul cu nimfe
Display language
Acasă
Prefață
Cuprins
1. Să observăm apa
2. Ce sunt muștele artificiale
3. Undița pentru pescuitul la muscă
4. Noduri
5. Echipamentul pescarului la musca artificială și accesorii
6. Elemente de baza ale pescuitului la musca artificială
7. Strategia de pescuit la musca artificială
8. Elemente de risc privind pescuitul la muscă
9. Trusa de unelte a muscarului
10. Materiale utilizate pentru legarea muștelor artificiale
11. Să deprindem legarea componentelor unei muște
12. Să legăm muște
13. Pescuitul cu nimfe
14. Pescuitul din barca la musca artificială
15. Concursul de pescuit la muscă artificială
16. Reglementări privind pescuitul sportiv
17. Dicționar de termeni preluați din limba engleză
18. Despre autor
19. Bibliografie
13. Pescuitul cu nimfe
În mod cert pescuitul cu nimfe este mai puțin spectaculos în comparație cu pescuitul la musca uscată, însă pe un râu cu debit mic sau pe porțiunile rapide și puțin adânci, poate fi cel mai eficient pescuit. Provocarea pe care o aduce nimfa, este aceea că aceasta trebuie să se miște în apropierea fundului apei. Pentru ca să se scufunde putem lega două nimfe la care se mai pot adăuga și plumbi suplimentari. Azvârlirea în acest caz devine mai puțin precisă, iar după aruncare atacul peștelui se simte prin șnur cu condiția ca acesta să nu facă vreo burtă pe curentul apei. Din acest motiv, al necesității de a vedea momentul atacului peștelui dar și pentru a avea o idee asupra adâncimii la care s-a scufundat nimfa, pe lider este utilă amplasarea unui semnal vizibil, a cărui mișcare bruscă va semnaliza atacul peștelui. Liderul în acest caz nu mai este obligatoriu să fie conic, de regulă se utilizează un fir de nailon monofilament, pe care se va lega un semnal.
13.1. Semnalul plută din polistiren
Am creat o soluție proprie pentru a realiza un semnal pentru pescuitul la nimfă, prin legarea undeva deasupra nimfei, pe lider, a unei plute extrem de ușoare care nu afectează deloc azvârlirea nimfei la distanță și nici nu afectează scufundarea acesteia. Masa extrem de mică a acestui semnal și mobilitate acestuia în raport cu direcția de tragere a șnurului, îl face să fie o soluție performantă care nu produce turbulențe pe suprafața apei la tragerea bruscă a șnurului pentru înțeparea peștelui.
Ca de altfel la majoritatea soluțiilor pe care le propun în această carte, utilizez și în acest caz materiale accesibile, respectiv polistirenul expandat, adică același material din care am produs și quillul, prezentat și utilizat în capitolele anterioare.
13.1. Pescuitul cu nimfe, semnalul plută din polistiren. Fig. 1, 2, 3.
În figura 1 am debitat utilizând un cutter, în mai multe etape, dintr-o placă mai mare de polistiren, un paralelipiped cu laturi egale de aproximativ 8 mm și înălțimea de 5 cm dată de grosimea plăcii. Tot cu cutterul am fasonat paralelipipedul prin tăierea pe lungime a colțurilor pentru a obține o formă cilindrică de polistiren. Cilindrul creat l-am supus unei proceduri de tasare între două degete, asemănător modului în care este răsucită o țigaretă, pentru a deveni elastic, în figura 3. Este vorba de aceeași procedură prin care am produs și quillul de polistiren.
13.1. Pescuitul cu nimfe, semnalul plută din polistiren. Fig. 4, 5, 6.
În figura 4 am marcat pentru vizibilitate și doar cu rol didactic, traseul tăieturii pe care am făcut-o cu cutterul în figura 5. În figura 6 am pregătit o ață destul de rezistentă pe care am realizat o buclă simplă, cu înălțimea de aproximativ 1 cm. (
Continuarea o veți putea citi în carte....
)
Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul