15. Concursul de pescuit la muscă artificială

            15.1. Motivația participării la un concurs de pescuit la muscă

            Recomand cu tărie participarea ca pescar începător, la cel puțin un concurs de pescuit la muscă, pe râurile din munții noștri, însă numai după ce a făcut primii pași în a lega propriile muște. Acolo poți avea ocazia să participi la pescuitul propriu-zis pe ape care altfel pot fi inaccesibile, dar și la etapa de casting (azvârliri ale muștei la distanță spre un anume punct) , sau la etapa de legat muște. Pentru un începător, este o ocazie rară de a vedea în direct, colecția de muște a unor experți, de a beneficia din plin de atmosfera caldă și sfaturile lor generoase. Primul păstrăv l-am prins la nimfă la un astfel de concurs, cu o muscă procurată acolo și cu sfaturile primite de la arbitru.  Primul lipan l-am prins la nimfă la următorul concurs, a apărut cumva de nicăieri, lăsându-mă uimit și blocat, cu privirea ațintită  asupra  lui, până în secunda în care s-a eliberat și a dispărut.

            Colecția de muște cu care am revenit acasă, o păstrez cu sfințenie, și toate progresele ulterioare în privința legării propriilor muște, au avut ca scop atingerea nivelului de calitate similar cu al acelor  muște legate de experți.

            15.2. Constrângerile privind echipamentul de pescuit

            Pentru că la primul concurs la care am participat în calitate de începător, am fost oarecum nepregătit, mi-am propus să trec în revistă restricțiile pe care le știau toți ceilalți participanți, și care ne-au fost transmise pe cale orală de organizatori, în seara de dinaintea concursului propriu-zis:          

  • Concurenții trebuie să aibă permisul de pescuit cu viza la zi;

  • Un pescar poate să aibă mai multe undițe, însă va pescui la un moment dat doar cu una;

  • Undița trebuie să fie de muscă, cu șnur de muscă și lider (fir conic) de nailon;

  • Cârligele obligatoriu trebuie să fie fără barbetă. Dacă nu sunt din fabricație ”barbless”, atunci trebuie ca spinul să fi aplatizat cu un cleștișor (arbitrul verifică starea de fapt);

  • Nu pot fi mai mult de două muște pe înaintașul undiței;

  • Concurentul trebuie să aibă obligatoriu un minciog legat cu o legătură elastică sau detașabilă (pentru a avea mâinile libere), pentru că nu are voie să atingă peștele cu mâna. Doar arbitrul va atinge peștele (cu mâna umezită), pentru a-l măsura și apoi pentru a-l elibera.

Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul