7. Strategia de pescuit la musca artificială

            7.1. Căutarea peștelui

            Odată ce ai ajuns la apă, localizarea peștelui care se hrănește, nu este totdeauna o misiune ușoară, pentru că uneori chiar nu se hrănește sau o face atât de selectiv, încât este foarte greu să-l poți observa. Apropierea de locul de hrănire sau deplasarea între locații, trebuie făcută cu mișcări foarte silențioase, iar echipamentul în culori potrivite contribuie la camuflare. Dar chiar cu toate eforturile depuse pentru deplasarea pe lac, prezența peștelui sub suprafața apei, este aproape imperceptibilă, cu excepția amiezii în zilele călduroase când cleanul stă deasupra în stratul de apă cald de 5-25 cm. Pentru alte momente ale zilei sau în alte anotimpuri, doar după luni de experiență, o să începi să intuiești prezența peștelui la adâncimi mai mari și disponibilitatea de hrănire. Mai adaug aici faptul strategia potrivită pentru apropierea de pește, este cu soarele în spate. Situația ideală ar fi aceea de a ne afla cu soarele în spate dar și ascunși în zona de umbră a malului.

            7.1.1. Conținutul stomacului unui pește

            Un enorm element de ajutor pentru a avea un răspuns cert asupra hranei peștelui, îl poate da interogarea conținutului stomacului făcută la un pește mai mărișor, prin procedeele prezentate în sub capitolul ”Hrănirea peștelui”, dar până la prinderea acelui pește, mai sunt de trecut munți de obstacole.

            7.1.2. Factorii care influențează hrănirea peștelui

            Localizarea precisă a peștelui poate fi incertă după cum am arătat, dar factorii care-i influențează comportamentul pot fi înțeleși și apoi corelați cu observațiile directe de la fața locului, te vor ajuta să aplici o strategie de pescuit potrivită. Nu este absolut sigur că vei și prinde pește chiar dacă ești tobă de carte, dar din analiza de la sfârșitul zilei de pescuit vei învăța cu siguranță ceva. Comportamentul peștelui este influențat decisiv de factorii ambientali respectiv: momentul din zi în care pescuim, gradul de transparență al apei, temperatura apei, momentul din zi când hrana este disponibilă cu factorul timp de disponibilitate, forma de relief a malului, forma de relief a fundului apei, natura fundului apei (pietros, nisipos), vegetația de sub apă, nivelul de turbiditate al apei, nivelul de oxigen din apă, creșterea sau scăderea nivelului apei, la momentul pescuitului. Am să detaliez factorii mai importanți în continuare.

            Momentul din zi în care pescuim aduce un maxim  de activitate de hrănire dimineața și pe înserat. În aceste momente ale zilei, lumina este mai puțin intensă iar confortul peștelui privind starea de securitate este mai bun.

            Transparența apei este de departe factorul cel mai important pentru dezvoltarea familiilor de insecte legate inseparabil de apă. Încălzirea fundului apei va da un puternic impuls proceselor evolutive ale acestor insecte,  care va culmina cu eclozarea acestora la suprafața apei. Momentul eclozării este un spectacol în sine, când de nicăieri apar pe apă grațioase arătări, câteva secunde parcă nedumerite, își usucă aripile și apoi se ridică în zbor. Stadiul de emerger este cel mai vulnerabil datorită mobilității reduse în primele momente pentru o insectă care acum are dimensiunile unui adult din specia, familia ei.

            Disponibilitatea hranei este cel mai adesea vizibilă la suprafața apei și de regulă în acele condiții și peștele se hrănește. Dar există aici factorul timp legat direct de procesele și transformările insectelor în apă. O bombardare continuă cu musca în același loc va speria peștele cu siguranță. Mult mai util este ca azvârlirea muștei să se facă spre două locații diferite, distanțate corespunzător, astfel ca în fiecare locație,  musca să apară cu pauzele necesare, în ritmul natural de hrănire al peștelui.

            7.1.3. Pescuitul pe râu

            Pescuitul pe râu la muscă artificială este un pescuit energic, în care pescarul se află într-o mișcare continuă urmărind locurile de vânătoare și ascunzișurile peștilor. Obligatoriu pentru pescuitul pe râu, trebuie însușite elementele de risc pe care le-am prezentat detaliat într-un capitol separat.

            O soluție fără prea multă bătaie de cap, o reprezintă utilizarea aceluiași șnur plutitor pentru pescuitul cu musca uscată și pentru pescuitul cu musca scufundată. Eventual musca scufundată poate fi îngreunată cu un plumb adițional sau prin legarea a două muște scufundate, și opțional legarea pe lider (firul conic), a unei plute-semnal sau doar a unui semnal, pentru a vedea adâncimea la care a ajuns liderul. Pluta-semnal din polistiren este prezentată într-un alt capitol.

            Pe o apă curgătoare hrana peștelui se află într-o continuă mișcare, o defilare continuă în lungul curentului apei. Pentru ca să iei deciziile potrivite de strategie la începutul unei partide de pescuit, este necesară parcurgerea unei prime etape de observare atentă a apei, a malurilor și a activității peștilor. Referitor la comportamentul peștilor, acesta poate fi foarte diferit funcție de cât de mult este pescuită apa.  Iar pentru pescuitul la muscă, cea mai importantă caracteristică a apei râului de care trebuie ținut seama, este transparența apei.

            O transparență ridicată a apei, va asigura o vizibilitate bună a insectelor care plutesc în derivă în filmul apei sau care sunt duse de curent. In acest caz, dacă există și o activitate vizibilă de hrănire a peștilor la suprafață, utilizarea unei muște uscate, poate aduce rezultate statistice bune. O apă limpede permite însă și vederea peștelui, iar în cazul păstrăvului dar și al cleanului, acesta va sta ascuns pe fundul apei aproape de o ascunzătoare sau în curent, fiind aproape invizibil, cu atacuri de jos în sus în cazul hrănirii la suprafață. În acest caz, parcurgerea râului din aval spre amonte de către pescar, este soluția indicată, în care peștele urmărit va sta cu spatele la pescar. Dacă se pescuiește de pe mal, atunci pescarul trebuie să pescuiască cu genunchii flexați pentru a-și ascunde poziția.

            O transparență medie a apei, va schimba comportamentul peștelui, (Continuarea o veți putea citi în carte....)

Multumim ca ne-ati vizitat ! Autorul